Daily Mail scrie că, în viitorul apropiat, dronele nu vor mai însemna doar avioane fără pilot folosite pentru spionaj, ci și obiecte mult mai mici, de mărimea și forma unor insecte sau păsări, care vor survola zonele interesante din punct de vedere strategic.
Începând din 2007, armata americană testează în secret tot felul de micro-vehicule aeriene (MAV), în zonele de război. Oficialii americani au negat constant acest lucru, iar specialiștii în biologie au sărit în apărarea lor, spunând că obiectele ciudate pe care mai mulți oameni au declarat că le văd pe cer ar fi, de fapt, „libelule”.
Daily Mail scrie că, în 2008, forțele aeriene americane au început să folosească MAV-uri de mărimea și forma unor bondari, care nu erau detectabile pe radare și care puteau să intre în clădiri și să fotografieze, înregistreze sau chiar să atace insurgenți ori teroriști.
În același an, armata americană a prezentat un prototip de MAV, având forma unei păsări și fiind inspirat de o invenție a lui Leonardo da Vinci. Această armă este considerată „letală” și ar urma să fie folosită începând cu 2015.
sursa foto Daily Mail
Daily Mail scrie că SUA ar putea dispune de mult mai multe arme de acest tip, mai ales că armata țării este destul de „discretă” în ceea ce privește capacitățile sale tehnologice. În orice caz, scopul dezvoltării acestor noi arme este clar: scăderea sau chiar eliminarea prezenței umane în câmpul de luptă inamic, notează sursa. Iar, pentru ca adversarii să nu bănuiască nimic, americanii încearcă reproducerea cât mai exactă a elementelor din natură, mai scrie publicația.
De altfel, agenția de cercetare a armatei SUA (DARPA) a ținut, în 2008, un simpozion pe tema „insectelor, a roboților și a armelor bio”. Iar, în prezent, MAV-urile au fost dotate cu părți componente care imită ochii, urechile, aripile sau firele de păr ale insectelor ori păsărilor, pentru ca aceste arme să se integreze și mai bine în mediul înconjurător, scrie sursa.
„Natura și-a ‘dat seama’ cum să proiecteze ‘mașini’ minuscule de zbor. Dacă vom învăța și noi această lecție, vom crea vehicule minuscule de spionaj, care să se integreze perfect în mediu”, a declarat zoologul Richard Bomphrey.
Daily Mail notează că aceste insecte robotizate ar urma să fie folosite nu numai pentru spionaj și pentru a provoca pagube adversarilor, ci și pentru a facilita descoperirea victimelor conflictelor armate sau ale cataclismelor.